Laibach София

февруари 16, 2007

С леко закъснение да напиша малко впечатления от концерта на 14ти февруари.

Поради някои неуредици и независещи от мен обстоятелства, стигането до зала „Христо Ботев“, където беше меропреятието, беше доста напечено. И гарнирано с прекрасна балканска чалга, от мазните. Нейсе, преглъща се по-лесно в добра компания това, та проблеми нямаше. Пускането в залата беше добре наредено, според мен, макар че то при тия около 1000-1200 човека едва ли би могло да е кой знае колко трудоемко. В преддверието имаше оригинален мърчъндайз на групата, точно както си му е редът. Една бира по-късно вече се бяхме намърдали на първия ред, който, особено изненадващо за мен, беше странно свободен. Звучаха разни русофилски мелодии, други от WWII и т.н – добра атмосфера и очакване. След около 45мин светлините угаснаха и без излишни приказки шоуто започна. С българския химн. За първи път на концерт го чувам, при това от начало до край. Пък бил той и на запис. Веднага след него прозвуча началото на „Германия“ и представлението, както се изрази един приятел, тръгна.

На голяма видеостена зад групата вървяха кадри, подсилващи внушението за всяка отделна композиция, както и представящи националните флагове на отделните държави, за които става дума във „Volk“. Звукът точно пред сцената беше идеален, а чувам, че и на други места е било същото. След перфектно изпълнените (ама сериозно!) парчета от албума (и без „Ватикана“), следваше химна на NSK, който постави своеобразна граница между двете части на концерта – актуалния албум на групата и стари класики. А те, класиките, оживиха публиката доста повече. Alle Gegen Alle, Du Bist Unser, Hell:Symmetry, Tanz mit Laibach, Achtung (не в този ред) са химни, които на живо просто не могат да оставят човек безучастен. Своя принос за това дадоха и двете впечатляващи девойки, които се появиха на сцената, всяка оборудвана с малък дръмсет и смазваща визия.

Когато изсвириха всичко, за което бяха дошли, просто се поклониха и слязоха от сцената. И за пръв път изгледах финалните надписи с удоволствие и под звуците на т.нар. Laibach Medley. Изключително професионално шоу, един чудесен концерт, който ми е много напред в листата на най-добрите, на които съм присъствал.

И една фотка, автор cykkik:

laibach-koncert.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: