Iron Maiden – София

юни 5, 2007

Мина и този концерт – за много хора, сигурен съм, да видят на живо Мейдън с Дикинсън на родна земя доскоро е изглеждало една автентична химера. Е, вечерта на 4ти юни със сигурност е сбъднала не една мечта от тази гледна точка поне.

Не мисля да правя обективен обзор на събитието, понеже из нета със сигурност може да се намерят достатъчно такива. Ще нахвърлям един изключително субкетивен и, предполагам, доста разхвърлян такъв.

С моите хора се събрахме около 14ч и малко след това вече бяхме до стадиона – метълите с изключително еднообразни (неособено изненадващо, реално погледнато) тениски със сигурност са накарали и най-неориентирания пенсионер да разбере, че нещо ще се случва тази вечер. Първоначалната жажда за бира беше набързо удовлетворена от услужливо разположените наоколо бензиностанции, а един доста симпатичен строеж ни предложи добър подслон едновременно от силното слънце и лекия дъжд (малко след това). За щастие, времето наистина беше решило да бъде благосклонно към всички присъстващи на събитието и след 19ч беше, по моему, просто идеално за целта – в никакъв случай горещо, но не и хладно – почти идилийка в това отношение.

След като наближи предварително обявения час – 16.30 – за отваряне на вратите на стадиона, целокупно се отправихме към предвидения за нас, пичовете с най-евтини билети, вход и заехме позиции на две крачки от горещата точка. Първо лошо впечатление за деня – не бих искал да коментирам култура на национално ниво, винаги е дразнещо – обаче определено у нас има доста субекти, за които доброто псуване е толкова жизненоважно, колкото и добрата храна, да речем. Някакви хлапенца на видима възраст около 16г щедро раздаваха „благословии“ на охраната, въпреки че времето за отваряне на вратите дори не беше дошло. По едно време дори се наложи да изгледам накриво най-близкия, обаче това му затвори устата за не повече от няколко минути. Нейсе, приемаме, че е в реда на нещата. Второ лошо впечатление за деня – реално вратите отвориха с около 50минути закъснение. По едно време откровено изпитвах видими трудности с дишането, а като цяло главата ми беше доста над средното ниво на тълпата. Не искам и да знам какво всъщност са усещали хората с по-скромен ръст от моя. Почти в 17.30 охраната започна да пропуска тълата един по един и малко след това все пак успяхме да се набутаме на територията на самия стадион (като вече се бяхме загубили около половината от началната компания. здраве). Едно купуване на бира по-късно бяхме на самия терен, около 5 метра зад оградите, делящи скъпите места от нашите и леко вляво от сцената. За мен лично – почти идеална позиция. И чакането започна.

С пренебрежимо малко закъснение – около 19.15 излязоха Ахат. Без да съм им особен фен (макар че харесвам поне няколко песни) – справиха се чудесно със задачата си да подгреят публиката. Четири песни, най-големите хитове, които всеки редови метълхед у нас поне е чувал, стегнато изпълнение, енергия, хората видимо се изкефиха.

След кратко чакане на сцената се появи Лорин Харис (щерката на Стийв Харис от хедлайнерите), за която аз лично демонстрирах тотална неосведоменост. Честно казано, след като вече съм осведомен за нея, ще гледам да стоя далеч. Момичето е хубаво и… хубаво. Дотам. Гласът й, вярно че леко омазан от музиката на бенда, мен лично не успя да впечатли с нищо, самата музика беше скучна, откровено биеше на глем, предизвиквайки асоциации със свежарите от Cinderella, ама в доста по-… осакатен вариант. След първата песен (карам ги по бройка, защото по друго не се различаваха) тълпата видимо започна да недоволства, а към края на сета броят на нецензурните жестове във въздуха беше почти равен на броя на присъстващите на шоуто.

След около 7 парчета, злочесто посрещнатите англичани слязоха от сцената и напрежението видимо се усили.

Още по светло – малко след 21ч. на сцената се появиха хората, събрали един стадион екзалтирани фенове – Iron Maiden. Откриващите акорди на „Different World“ от последния (и много силен, за мен) студиен албум на групата наистина взривиха, сори за банализма, публиката и шоуто започна. Демонстрираха изключителна енергия, на която биха могли да завидят доста по-млади групи, сценичното поведение си беше на обичайното за тях ниво и който е гледал поне един техен концерт ще разбере какво имам предвид. Пълният сетлист беше очакваният, като силно впечатление ми направи факта, че огромната част от публиката откровено не познаваше актуалните песни, свирени от групата и реакцията на старите класики беше в пъти по-бурна. Парчетата бяха както следва:

1. Different WorldA Matter Of Life And Death
2. These colours don’t runA Matter Of Life And Death
3. WrathchildKillers
4. The TrooperPiece of Mind
5. Children of the DamnedNumber of the Beast
6. Brighter than a thousand sunsA Matter Of Life And Death
7. For the Greater Good of GodA Matter Of Life And Death
8. The Reincarnation of Benjamin BreegA Matter Of Life And Death
9. The Number of the BeastNumber of the Beast
10. Run to the HillsNumber of the Beast
11. Fear of the DarkFear of the Dark
12. Iron MaidenIron Maiden

13. 2 Minutes to MidnightPowerslave
14. The Evil That Men DoSeventh Son of a Seventh Son
15. Hallowed by thy NameNumber of the Beast

С всяко от тях атмосферата, поне при мен, беше различна, така че не бих ги описвал по ред. Пък и в крайна сметка всеки, който се е интересува, е трябвало да присъства.

След финала на Hallowed be thy Namе, групата слезе окончателно от сцената, оставяйки, сигурен съм, трайни усмивки върху хиляди лица.

Трето лошо впечатление за вечерта – кошмарното излизане. Не съм засичал колко време ни отне, но със сигурност поне половин час, а щеше да е дори повече, ако не бяхме открили алтернативен път през един пущинак, предизвиквайки гневни погледи от охраната на събитието.

Преди време писах, че дължа на себе си този концерт. Мисля, че дългът е платен. Въпреки не дотам идеалната организация и няколко неприятни сцени, този ден ще бъде запомнен от мен. С добро.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: