8-400/1.2 с ултрасоник мотор и стъкло с ниска дисперсия

юни 21, 2007

„По възможност да държи остротата на макрообектив по цялата дължина на вариото и при най-отворена бленда. Кривенето в широкия край е нежелателно, добре е да клони към несъществуващо. Стабилизацията в обектива (че тая в матрицата е доказано по-неефективна) е плюс – все пак е добра идея да можем да снимаме при привнени 600мм от ръка и в сумрак, не се знае дали няма да ни се наложи. Пък ако е и бял за гъзарията – ще е направо неустоим. Е, нека цената не е прекалено висока, парите си ги не ринем с лопата, а я вижте конкуренцията какъв подобен обектив имат с 200 долара по-евтино! Да не споменаваме, че вносителите са кожодери неземни и ще гледам да си го намеря от САЩ, че по-тънкана.“

Изприщвам се напоследък от всякакви такива дискусии за острота, стабилност, максимална светлосила прочее весели истории, свързани с оптика или от време на време с тела. Имам чувството, че някакси покрай всичките тези реклами и макретингови стратегии на фирмите, борбата за мегапиксели и качествени оптики, истински важното отива на заден план. Много хора биха ми скочили веднага с няколко аргумента, обикновено най-очевидните, но моето мнение е, че всъщност не 6те повече линии на милиметър, които можеш да изстискаш от оборудването си, ще направят снимката ти по-добра. Качеството на една снимка е безспорно добра заявка за да бъде тя впечатляваща, но не е в никакъв случай единствената, нито пък най-важната.

Едновременно ми е дразнещо и тъпо, че с когото и да говоря за фотография, 90% от разговорите са само за едната техника. Което с нищо не ми помага – нито на мен, нито на човека отсреща. Освен да си помечтаем. За обективи, от които всъщност едва ли имаме нужда.

Пожелавам си желание (това дали е оксиморон или само на мен така ми се струва) и красива светлина. Всичко друго си го имам.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: