Carl Zeiss ZK mount for Pentax

юли 4, 2007

Сега, това е наистина интересено… От Carl Zeiss са обявили пускането на няколко обектива, които ще са съвместими с K байонета на Pentax.

Който следи поне повърхностно нещата, веднага ще направи аналогия със същото, но при Nikon – ZF mount, както и Leica – ZM.

Първият обектив от серията ще е Planar 50/1.4, който ще бъде показван още от следващия месец и, сигурен съм, ще предизвика немалко обезводняване в следствие на масивно слюноотделяне у многобройните фенове на ръчнофокусната оптика, снимащи с Пентакс. Говори се за ултимативния Planar 85/1.4, който за мен лично е един от най-прекрасните твърди обективи правени изобщо някога, както и за широките Distagon – 28/2.8 и 35/2. В края на годината – Macro Planar 50/2 и 100/2 ще формират началната група от 6 обектива, които Цайс ще произвеждат за байонета на Пентакс, като се очаква в последствие продуктовият лист да бъде допълван.

Важно също е, че тези обективи ще се държат като стандартен обектив от А серията на Пентакс, което практически значи ПЪЛНА съвместимост с дигиталните тела, като единственият недостатък е липсата на АФ.

За мен лично това е много приятна новина не защото ще си купя който и да било от тези обективи (цените им са правопропорционални на славата на производителите им), а просто защото това е една изключително висококачествена оптика, която вече ще е налична и за моята текуща система.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: