Домашно студио 40х20

юли 8, 2007

Благодаря на Ясен, че отдели време да се види с наглата ми персона и да ми даде едно макро мехче, на което се точех от поне няколко месеца. Много симпатична джаджа е това нещо, много удобно направена, а след няколко експеримента стигнах до логичния, поне за мен, извод, че се разбира най-добре с моя макро такумар.

Набързо си спретнах нещо като домашно студио за фотографиране на буболечки, което притежава завидните размери, посочени в заглавието на поста (в сантиметри, разбира се) и се състои от една стара черна тениска, две-три книги (прости ми, Рей) и забележителното ми осветително тяло с чудовищната мощност от 60W. Открих, че мобилният ми телефон може да е сравнително доста полезен за фотографиране на подобни неща, макар и не точно с т.нар си „камера“. Синята светлина, която може да излъчва създава достатъчно интересен ефект, комбиниран с изкилифирчения баланс на бялото, който се налага да задам на фотоапарата си заради профи осветлението, намесено в цялата схема. В скоро време мисля да инвестирам чудовищно в идеята, като си купя някакво фенерче, което може да играе ролята на своеобразен спот за по-гламур вид на моделите ми…

Остана да намеря начин да се преборя с гнусната дифракция, заради която бленди над 11 ми мажат видимо снимките, но пък тези под 11 дават прекалено плитък DOF (за автографи след като си получа Нобеловата – в секцията „Контакт“).

И няколко бързи примера, които са съвсем условни и експериментални, просто за да видя дали всъщност идеята работи. Според мен да и като се вземе предвид нулевата инвестиция – повече от добре:

garga.jpg

imgp4709.jpg

И една цветна без никакви корекции (благодаря, Сони):

fliesonthe.jpg

Advertisements

7 Коментари to “Домашно студио 40х20”

 1. turin said

  Готини снимки, особено това със синята светлина ми харесва много! Супер че си се сетил – такива дребни наглед неща явно помагат 🙂
  Ползвай мехчето с кеф и дано ти върши добра работа 😉

 2. PeterPAN said

  Това е макро за мен! БРАВО!

 3. Eti said

  Ужаст! Това портретка на муха ли е:Р. Светлината е много важна при макрото. Наистина, добре е че си ползвал помощно осветление. Със синьото и на мен много ми хареса, но толкова отблизо са многу страшни фотките. Аз по-отдалечко обичам;), ако ще са бръмбазъци. Я сега кажи, като се наекспериментиращ, ще ли го дадеш на един друг макро нахал – примерно мен ммм?

 4. darksorrow said

  да, но не мога да обещая, че ще е скоро, защото само последните дни имам към 200 кадъра с тоя мях 🙂

 5. Ц.П. said

  Радват 🙂

 6. Eti said

  Дарк, не се ли наигра бре… и аз искам:(. Недей да си такъв стиснат:Р

 7. darksorrow said

  аз че не съм, не съм, защото имам чувството, че с макрото може да направя интересни неща, ама ‘айде да не кажат, че ти спъвам творческото развитие. виж ми някои от контактите за справка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: